Double trouble, czyli ciasto podwójnie czekoladowe (i kolorowe!)

Double trouble, czyli ciasto podwójnie czekoladowe (i kolorowe!)

Double trouble, czyli ciasto podwójnie czekoladowe (i kolorowe!)

Czekolada ma swoich miłośników na całym świecie. Desery przygotowane z jej użyciem smakują niesamowicie. Co powiesz na zwiększenie ilości czekolady poprzez stworzenie ciasta double trouble? Sprawdź, jak przygotować ten intensywnie kakaowy, biało-brązowy deser.

Jak przygotować ciasto podwójnie czekoladowe?

Do przygotowania dwukolorowego i mocno czekoladowego ciasta będzie Ci potrzebne:

  • 330 g mąki,
  • 65 g kakao ciemnego z Ghany E.Wedel,
  • 100 g cukru,
  • 200 g margaryny,
  • 2 jajka.

Sposób przygotowania:

Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki i wyrób dłońmi. Umieść całość w lodówce na godzinę. Po tym czasie wyłóż ciastem formę z papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze 190°C przez 25 minut. W tym czasie możesz przygotować mus czekoladowy.

Mus czekoladowy – składniki

  • 1 tabliczka czekolady białej E.Wedel,
  • 300 ml śmietanki kremówki 30%,
  • 280 g cukru,
  • 150 g masła,
  • 4 jajka,
  • 60 g kakao ciemnego z Ghany E.Wedel.

Mus czekoladowy – sposób przygotowania:

Podgrzej śmietankę i posiekaną tabliczkę czekolady w rondelku. Odstaw do przestygnięcia. W tym czasie utrzyj masło z kakao i cukrem. Dodawaj po jednym jajku, cały czas mieszając. Na koniec wlej śmietankę z rozpuszczoną czekoladą. Wyłóż całość na przygotowany biszkopt czekoladowy, a następnie piecz w temperaturze 160°C przez godzinę. Teraz czas na śmietankowe dekoracje!

Składniki na dekorację ze śmietanki:

  • 200 ml śmietanki kremówki 30%,
  • wiórki czekoladowe.

Sposób przygotowania dekoracji

Ubij śmietankę. Wyłóż ją na wierzch ciasta czekoladowego i posyp wiórkami.

Jak urozmaicić przepis na ciasto podwójnie czekoladowe?

Ciasto z białą czekoladą można przygotować zgodnie z tym, co lubisz. Gdy zrezygnujesz z dodawania kakao do masy, otrzymasz znacznie jaśniejszą mieszankę, która będzie kontrastować z ciemnym spodem. Zleje się wówczas z warstwą z bitej śmietany, dlatego najlepszym rozwiązaniem okazuje się postawienie na trzy części w różnych kolorach.

Ciasto z białą i ciemną czekoladą może stanowić doskonałą bazę pod tort czekoladowy z wiśniami. Do całości wystarczy dodać świeże owoce lub dżem przygotowany z ich użyciem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.