Czekolada ma swoich miłośników na całym świecie. Desery przygotowane z jej użyciem smakują niesamowicie. Co powiesz na zwiększenie ilości czekolady poprzez stworzenie ciasta double trouble? Sprawdź, jak przygotować ten intensywnie kakaowy, biało-brązowy deser.
Jak przygotować ciasto podwójnie czekoladowe?
Do przygotowania dwukolorowego i mocno czekoladowego ciasta będzie Ci potrzebne:
- 330 g mąki,
- 65 g kakao ciemnego z Ghany E.Wedel,
- 100 g cukru,
- 200 g margaryny,
- 2 jajka.
Sposób przygotowania:
Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki i wyrób dłońmi. Umieść całość w lodówce na godzinę. Po tym czasie wyłóż ciastem formę z papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze 190°C przez 25 minut. W tym czasie możesz przygotować mus czekoladowy.
Mus czekoladowy – składniki
- 1 tabliczka czekolady białej E.Wedel,
- 300 ml śmietanki kremówki 30%,
- 280 g cukru,
- 150 g masła,
- 4 jajka,
- 60 g kakao ciemnego z Ghany E.Wedel.
Mus czekoladowy – sposób przygotowania:
Podgrzej śmietankę i posiekaną tabliczkę czekolady w rondelku. Odstaw do przestygnięcia. W tym czasie utrzyj masło z kakao i cukrem. Dodawaj po jednym jajku, cały czas mieszając. Na koniec wlej śmietankę z rozpuszczoną czekoladą. Wyłóż całość na przygotowany biszkopt czekoladowy, a następnie piecz w temperaturze 160°C przez godzinę. Teraz czas na śmietankowe dekoracje!
Składniki na dekorację ze śmietanki:
- 200 ml śmietanki kremówki 30%,
- wiórki czekoladowe.
Sposób przygotowania dekoracji
Ubij śmietankę. Wyłóż ją na wierzch ciasta czekoladowego i posyp wiórkami.
Jak urozmaicić przepis na ciasto podwójnie czekoladowe?
Ciasto z białą czekoladą można przygotować zgodnie z tym, co lubisz. Gdy zrezygnujesz z dodawania kakao do masy, otrzymasz znacznie jaśniejszą mieszankę, która będzie kontrastować z ciemnym spodem. Zleje się wówczas z warstwą z bitej śmietany, dlatego najlepszym rozwiązaniem okazuje się postawienie na trzy części w różnych kolorach.
Ciasto z białą i ciemną czekoladą może stanowić doskonałą bazę pod tort czekoladowy z wiśniami. Do całości wystarczy dodać świeże owoce lub dżem przygotowany z ich użyciem.