Double trouble, czyli ciasto podwójnie czekoladowe (i kolorowe!)

Double trouble, czyli ciasto podwójnie czekoladowe (i kolorowe!)

Czekolada ma swoich miłośników na całym świecie. Desery przygotowane z jej użyciem smakują niesamowicie. Co powiesz na zwiększenie ilości czekolady poprzez stworzenie ciasta double trouble? Sprawdź, jak przygotować ten intensywnie kakaowy, biało-brązowy deser.

Jak przygotować ciasto podwójnie czekoladowe?

Do przygotowania dwukolorowego i mocno czekoladowego ciasta będzie Ci potrzebne:

  • 330 g mąki,
  • 65 g kakao ciemnego z Ghany E.Wedel,
  • 100 g cukru,
  • 200 g margaryny,
  • 2 jajka.

Sposób przygotowania:

Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki i wyrób dłońmi. Umieść całość w lodówce na godzinę. Po tym czasie wyłóż ciastem formę z papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze 190°C przez 25 minut. W tym czasie możesz przygotować mus czekoladowy.

Mus czekoladowy – składniki

  • 1 tabliczka czekolady białej E.Wedel,
  • 300 ml śmietanki kremówki 30%,
  • 280 g cukru,
  • 150 g masła,
  • 4 jajka,
  • 60 g kakao ciemnego z Ghany E.Wedel.

Mus czekoladowy – sposób przygotowania:

Podgrzej śmietankę i posiekaną tabliczkę czekolady w rondelku. Odstaw do przestygnięcia. W tym czasie utrzyj masło z kakao i cukrem. Dodawaj po jednym jajku, cały czas mieszając. Na koniec wlej śmietankę z rozpuszczoną czekoladą. Wyłóż całość na przygotowany biszkopt czekoladowy, a następnie piecz w temperaturze 160°C przez godzinę. Teraz czas na śmietankowe dekoracje!

Składniki na dekorację ze śmietanki:

  • 200 ml śmietanki kremówki 30%,
  • wiórki czekoladowe.

Sposób przygotowania dekoracji

Ubij śmietankę. Wyłóż ją na wierzch ciasta czekoladowego i posyp wiórkami.

Jak urozmaicić przepis na ciasto podwójnie czekoladowe?

Ciasto z białą czekoladą można przygotować zgodnie z tym, co lubisz. Gdy zrezygnujesz z dodawania kakao do masy, otrzymasz znacznie jaśniejszą mieszankę, która będzie kontrastować z ciemnym spodem. Zleje się wówczas z warstwą z bitej śmietany, dlatego najlepszym rozwiązaniem okazuje się postawienie na trzy części w różnych kolorach.

Ciasto z białą i ciemną czekoladą może stanowić doskonałą bazę pod tort czekoladowy z wiśniami. Do całości wystarczy dodać świeże owoce lub dżem przygotowany z ich użyciem.


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *